Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Екологічний метепрогноз

Date: 2 квітня 2018 о 16:47
439 views

З метою узагальнення та розширення знань учнів про стан природи нашої планети; для подальшого вирішення деяких екологічних проблем села та України; для формування позитивного ставлення до екологічної грамотності і екологічної культури та сприяння участі у природоохоронних заходах, вихованню дбайливого ставлення до природи у 10 класі було проведено захід " Екологічний метепрогноз" в ході екологічного місячника " Зелена весна".

Мета: Узагальнити та розширити знання учнів про стан природи нашої планети; розкрити деякі екологічні проблеми України, формувати позитивне ставлення до екологічної грамотності та екологічної культури; спонукати до участі у природоохоронних заходах, до розширення свого кругозору, підвищувати екологічну свідомість учнів. Сприяти вихованню дбайливого ставлення до природи.

   Це було давно. Якою ж була прекрасною земля у той час!

   Перша людина з`явилася на світ. Спочатку вона почувала себе частиною природи, але розум, її виявився спрямований не тільки на створення, але й на руйнування. Людина почала поневолювати землю, рослин, тварин. Вона розкопує надра землі на шматки та дістає нутрощі, наповнює прозору кров отрутою, перетинає вени греблями, отруює шкідливими газами, ранить атомними вибухами. На що перетворилася колись прекрасна Земля? Невжеж земля створила і виплекала власного губителя. У вас є ще небагато часу, щоб врятувати землю і самих себе. Я вірю в ваші сили, в ваш розум і добрі серця.

       Люди! Зупиніться! Подумайте! Не спустошуйте Землю!

 З планетою трапилася біда, її здоров`ю загрожує небезпека. Наша планета ЗАХВОРІЛА!!!

З А К О Н   У К Р А Ї Н И «Про охорону навколишнього природного середовища»

стаття 3. «Основні принципи охорони навколишнього природного середовища»

     Основними принципами   охорони    навколишнього    природного середовища є:

     б) гарантування екологічно безпечного середовища для життя  і здоров'я людей;

     д) збереження  просторової  та  видової   різноманітності   і цілісності природних об'єктів і комплексів;

      є)  обов'язковість  надання  висновків  державної екологічної експертизи; 

     и)  безоплатність  загального  та   платність    спеціального використання природних ресурсів для господарської діяльності; 

     л)  встановлення  екологічного  податку,  збору за спеціальне використання   води,  збору  за  спеціальне  використання  лісових ресурсів,  плати за користування надрами відповідно до Податкового кодексу  України. 

Забруднення атмосфери

    Існує два головних джерела забруднення атмосфери: природний і антропогенний. 
Природний джерело - це вулкани, пилові бурі, вивітрювання, лісові пожежі, процеси розкладання рослин і тварин. 
   Антропогенні, в основному ділять на три основних джерела : промисловість, побутові котельні, транспорт. Частка кожного з цих джерел у загальному, забрудненні повітря сильно різниться залежно від місця. 
    Зараз загальновизнано, що найбільш сильно забруднює повітря промислове виробництво. Джерела забруднення - теплоелектростанції, які разом з димом викидають у повітря сірчистий і вуглекислий газ; металургійні підприємства, особливо кольорової металургії, які викидають у повітря оксиди азоту, сірководень, хлор, фтор, аміак, сполуки фосфору, частинки й сполуки ртуті й миш'яку; хімічні і цементні заводи. Шкідливі гази потрапляють в повітря в результаті спалювання палива для потреб промисловості, опалення осель, роботи транспорту, спалювання і переробки побутових і промислових відходів. 
   Крім газоподібних забруднюючих речовин, в атмосферу надходить велика кількість твердих частинок. Це пил, кіптява та сажа. Велику небезпеку таїть забруднення природного середовища важкими металами. 

Забруднення води

   Кожному ясно, як велика роль води в житті нашої планети і особливо в існуванні біосфери. 
Біологічна потреба людини і тварин у воді за рік у 10 разів перевищує їх власну масу. Ще більш значні побутові, промислові та сільськогосподарські потреби людини. Так, «для виробництва тонни мила потрібно 2 тонни води, цукру - 9, виробів з бавовни - 200, стали 250, азотних добрив або синтетичного волокна - 600, зерна - близько 1000, паперу - 1000, синтетичного каучуку - 2500 тонн води». Використана людиною вода в кінцевому рахунку повертається в природне середовище. Але, це вже не чиста вода, а побутові, промислові та сільськогосподарські стічні води, зазвичай не очищені або очищені недостатньо. Таким чином відбувається забруднення прісноводних водоймищ - річок, озер, суші і прибережних ділянок морів. 
     Сучасні методи очищення вод, механічної та біологічної, далекі від досконалості .. «Навіть після біологічної очистки у стічних водах залишається 10 відсотків органічних і 60-90 відсотків неорганічних речовин, в тому числі до 60 відсотків азоту, 70-фосфору, 80 - калію і майже 100 відсотків солей отруйних важких металів». 
    Головними джерелами біологічного забруднення вод суші і прибережних вод морів є побутові стоки, які містять фекалії, харчові покидьки, стічні води підприємств харчової промисловості .Біологічне забруднення може стати причиною епідемій холери, черевного тифу, паратифів та інших кишкових інфекцій та різних вірусних інфекцій, наприклад гепатиту. 
   Хімічне забруднення створюється надходженням у воду різних отруйних речовин. Основні джерела хімічного забруднення - це доменне і сталеплавильне виробництво, підприємства кольорової металургії, гірничодобувна,хімічна промисловість і великою мірою екстенсивне сільське господарство. Крім прямих скидів стічних вод у водойми і поверхневого стоку, треба враховувати також потрапляння забруднювачів на поверхню води безпосередньо з повітря. 
    Небезпечне хімічне забруднення створюють вуглеводні - нафта і продукти її переробки, які потрапляють в річки і озера як з промисловими скидами, особливо при видобутку і транспортуванні нафти, так і в результаті змиву з грунту і випадання з атмосфери. 
Розведення промислових стоків і тим більше розчинів добрив і пестицидів з сільськогосподарських полів відбувається часто вже в самих природних водоймах. Якщо водоймище непротічних або слабопроточних, то скидання в нього органічних речовин і добрив веде до надлишку живильних речовин і заростання водойми. Спочатку в такому водоймищі нагромаджуються поживні речовини і бурхливо розростаються водорості. Після їх відмирання біомаса опускається на дно, де відбувається її мінералізація зі споживанням великої кількості кисню. Умови в глибинному шарі такої водойми стають непридатними для життя риб та інших організмів, що потребують в кисні.

Забруднення грунту

    Майже всі забруднюючі речовини, які спочатку потрапили в атмосферу, в кінцевому підсумку виявляються на поверхні суші і води. Осідаючі аерозолі можуть містити отруйні важкі метали - свинець, кадмій, ртуть, мідь, ванадій,кобальт, нікель. Зазвичай вони малорухливі і накопичуються в грунті. Але в грунт потрапляють з дощами також кислоти. З'єднуючись з ними, метали можуть переходити в розчинні сполуки, доступні рослинам.
    З іншого боку, кислі дощі вимивають необхідні для рослин поживнісолі, що містять азот,фосфор і калій, що знижує родючість грунтів. 
    Все це можна назвати ненавмисним забрудненням грунтів. 
Але можна говорити і про навмисне забруднення грунту. Почнемо з застосування мінеральних добрив, внесених у грунт спеціально для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. 
     Ясно, що після зняття врожаю грунт потребує відновлення родючості. Але надмірне використання добрив приносить шкоду. Виявилося, що при збільшенні дози добрив врожайність спочатку швидко зростає, але потім приріст стає все менше і настає момент, коли подальше збільшення дози добрив не дає ніякого приросту врожайності, а в надмірній дозі мінеральні речовини можуть виявитися для рослин токсичними. Той факт, що приріст врожайності різко зменшується, говорить про те, що рослини не засвоюють надлишків поживних речовин. 
Надлишок добрив вилуговується і змивається з полів талими і дощовими водами (і виявляється у водоймах суші і в морі).

Акустичне забруднення

    Серед глобальних проблем сучасної екології є акустичне забруднення - одне з найбільш тривожних, оскільки впливає на людей не менше, ніж, наприклад, руйнування озонового шару або кислотні дощі. Широке впровадження в промисловість нових інтенсивних технологій, зростання потужності і швидкохідності обладнання, широке використання численних засобів наземного, повітряного та водного транспорту, повсюдне застосування різноманітного електрифікованого побутового обладнання - все це призвело до того, що людина на роботі, в побуті, на відпочинку, при пересуванні піддається багаторазовому шкідливого впливу шуму.

    Основні джерела акустичного забруднення навколишнього середовища - транспорт, будівництво, промислові підприємства. Населення більшості великих міст (не менше 60%) живе в умовах акустичного забруднення, параметри якого значно перевищують допустимі норми.

     Звук - хвилеподібно поширюються коливання частинок пружного середовища: твердого тіла, рідини, газу. Періодично і досить часто чергуються надлишкові порівняно з атмосферними тиску створюють звуки. Звук має частоту коливань, що визначає суб'єктивне сприйняття висоти, амплітуду коливань, яка зумовлює гучність тону і ряд гармонійних коливань, супутніх основного тону, які створюють тембр, або забарвлення звуку. Крім того, звук (або шум) характеризується своєю тривалістю.

   Зниженню шуму сприяє збільшення площі зелених насаджень. Люди знищують  ліси – одне з див природи. У лісах є 2/3 всіх видів рослин, тварин, грибів, які є на Землі. Густа, пишна рослинність лісів виділяє в повітря особливо багато кисню. Тому їх називають «легенями» нашої планети. Люди знищують їх заради деревини, заради того, щоб звільнити місце для доріг, будівель.

Біологічне забруднення - випадкове або пов'язане з діяльністю людини проникнення в екосистеми не притаманних їм рослин, тварин і мікроорганізмів (бактеріологічне); часто справляє негативний вплив при масовому розмноженні нових видів.

     Особливо забруднюють середовище підприємства, які виробляють антибіотики, ферменти, вакцини, сироватки, кормовий білок, біоконцентрати та ін., тобто підприємства промислового біосинтезу, в викидах якого наявні живі клітини мікроорганізмів. До біологічного забруднення можна віднести надмірну експансію живих організмів. Так, у містах наявність звалищ, несвоєчасне прибирання побутових відходів призвели до значного збільшення синантропних тварин: щурів, комах, голубів, ворон та ін.

Рослинний і тваринний світ 

   На території України нині зростає понад 10 тис. видів рослин і 15 тис. видів грибів. Але діяльність людини створила серйозну загрозу для існування багатьох видів рослин, тварин і грибів. Тому виникла потреба їхньої охорони та збереження.

   За підрахунками вчених за три з половиною століття з планети безповоротно щезли сорок шість видів ссавців і дев`яносто чотири види птахів. Люди знищили таку корисну тварину, як морська корова, або сирена. Її безформне тіло сягало 9 метрів, важило до 40 тонн, а молоко було смачним і цілющим. Ще один приклад – мандрівний голуб, який помер у зоопарку на початку нашого століття. Величезні зграї цих птахів знищували заради смачного м`яса. А скільки ж раніш було пугачів! Де ярок, де лісок чи балка, де степові чагарники, там уже і чутно його характерне: «Пу-гу, пу-гу». А зараз їх все меншає і меншає. Під загрозою знищення зараз біля 1000 видів тварин. Багато їх занасено в «Міжнародну Червону книгу» - це документ совісті людини.

 Висновок

   До теперішнього часу визначилися деякі важливі проблеми в області глобального забруднення навколишнього середовища, до числа яких належать: 
1. Можливі зміни клімату у зв'язку з надходженням в атмосферу техногенного тепла, вуглекислого газу і аерозольних домішок. 
2. Можливе порушення озонового шару Землі, пов'язане з надходженням в атмосферу фреонів, окислів азоту та деяких інших домішок. 
3.Екологічні наслідки глобального забруднення природного середовища і біосфери радіоактивними речовинами, важкими металами і пестицидами. 
4. Загальна проблема забруднення морського середовищаатмосферними  опадами, річковим стоком, наземним і морським транспортом. 
5. Далеке атмосферне перенесення забруднюючих речовин і проблема кислотних опадів. 

    Природа Землі схожа на організм, тільки дуже великий. Дихальна система постачає в організм кисень, так і ліси збагачують киснем повітря землі. Кров живить всі клітини організму, так ріки і моря несуть воду і поживні речовини до всього живого. Земля хворіє, коли вирубують ліси, забруднюють ріки та моря.  Кажуть, що земля – годувальниця, ось чому необхідно берегти грунт: 1 см грунту створюється за 250-300 років, а 20 см – за 5-6 тис років! А ось ще одна проблема: куди дівати сміття? При спалюванні його, нерідко утворюються шкідливі речовини, забруднюючи повітря. А коли закопують – знищують грунт і підземні води. Сьогодні частину сміття переробляють. Вчені знаходять нові способи переробки сміття.

  До вашої уваги декілька дивних фактів про забруднення навколишнього середовища. Забруднення атмосфери - одна з головних проблем нашої планети. Природа і люди постійно страждають від шкідливих викидів в навколишнє середовище. Ви будете здивовані, дізнавшись про забруднення повітря такі факти, про які й не підозрювали. зміст

Від брудного повітря люди товстіють

    Всім відомо: брудним повітрям важко дихати, він викликає хвороби дихальних органів. Але, згідно з новим дослідженням, наявність цього шкідливого фактора призводить і до ожиріння! На думку вчених, потрапляння в легені частинок промислового або сигаретного диму може викликати в організмі запалення, що, в свою чергу, знижує його здатність спалювати енергію, приводячи до збільшення ваги. Був проведений експеримент на мишах. Їх на певний час помістили в середу з забрудненим повітрям. В результаті гризуни обзавелися характерним «жирком» на животах і навколо внутрішніх органів. Також було помічено зниження їх сприйнятливості до інсуліну.

В умовах несприятливої ​​екології птахи співають краще

Чим заливисто співають пташки   тим ближче екологічна катастрофа

Об`єктами дослідження стали дикі європейські шпаки. Ці птахи добувають їжу всередині каналізаційних очисних споруд. Живуть там дощові черв`яки часто містять в собі шкідливі речовини з високим рівнем хімічного естрогену. Дослідники годували шпаків забрудненими хробаками. Згодом область мозку птахів, що відповідає за спів, збільшилася в розмірах. Це дозволило самцям співати більш довгі і складні рулади - саме на цю здатність самки звертають увагу при пошуку партнера. Але також дослідники виявили, що забруднення послаблює імунітет пернатих.

Забруднення навколишнього середовища зменшує мозок

   Виявляється, мозок людини в результаті тривалого впливу брудного повітря може зменшуватися! Виявилося, що збільшення в повітрі шкідливих часток (наприклад, вихлопних газів) до двох мікрограмів на кубічний метр призводить до скорочення обсягу мозку на 0,32%. Що, в свою чергу, еквівалентно одному році старіння мозку! Ті ж злощасні 2 мікрограма збільшують ризик розвитку «тихих» інсультів на 46%! Ця хвороба впливає на розвиток деменції і погіршення пізнавальної функції, але протікає безсимптомно - виявити її можна лише шляхом сканування мозку.

Голуби літають швидше в забрудненій атмосфері

   Команда вчених проаналізувала дані по швидкісним поштовим голубам Північно-Китайської рівнини з 2013 по 2014 рік. Цей регіон має найбільш забруднене повітря в країні. Очікувалося, що погана екологія буде перешкоджати самонаведення, точності маршруту і швидкості польоту птахів. Однак результати показали зворотне. Пернаті в таких поганих умовах літають швидше. Вчені не розуміють, чому так відбувається, але мають на цей рахунок кілька теорій. Одна з них пов`язана з ароматичними імпульсами, особливо важливими для птахів. Імовірно в дуже брудному повітрі присутній багато органічних і неорганічних сполук. Їх наявність допомагає голубам визначати місце розташування «дому».

  • Чи зможемо ми почути голоси природи через декілька років? Чому?
  • Що ж ми можемо зробити?

Вправа Свічка життя

Виготовлення листівки У злагоді з природою

Намалювати екологічні знаки - заборони

Хто ж винен у причинах хвороби планети? (Людина)

-Мабуть, люди забули, що ми назавжди  відповідальні за тих, кого приручили, за тих тварин, рослин, які живуть поруч з нами, за ту річку, яка біжить у нашому місті, за ту планету, на якій ми щасливо живемо. У кожного з нас тільки одна планета. Ми не можемо собі обрати іншу, так як і Земля не може собі обрати інше людство. Нашу блакитну планету часто порівнюють з величезним космічним кораблем, який летить  по просторах Всесвіту. А людство – екіпаж цього корабля. Красиве і мудре порівняння. Але ми всі повинні осмислити, що у нашого космічного корабля немає аварійного виходу!

- Наша планета величезна у порівнянні з планетою  кожного з нас: це наше місто, наша вулиця, наш дім. Навчиться піклуватися про них. Приводити їх до порядку.

Comments:
Only authorized users can leave comments.